Monitorizare de presă

Căutare

Cuvânt cheie

Organ:

Tematica:



Numele cotidianului: Jurnalul Naţional
Anul şi data apariţiei: 12/2/2008
Tematica: problema emigranţilor români din Italia
Categoria articolului: ştiri
Titlul articolului: Interlopul Argint, săltat de italieni
Numărul fotografiilor: 0
Acces online: https://www.jurnalul.ro/stire-observator/interlopul-argint-saltat-de-italieni-116771.html


Interlopul Argint, săltat de italieni

   Costică Argint, liderul romilor “refugiaţi politici” în Italia, urmărit mult timp de Interpol, a fost arestat aseară la Tivoli, în Italia, pentru şantaj şi tentativă de şantaj. După o bună colaborare cu infractorii din “Cizmă”, interlopul a fost reţinut împreună cu complicele său, Claudio Guerrieri. Faima lui Costică Argint se datorează întâlnirii de pomină cu delegaţia română la Roma din noiembrie 2007, în plină criză diplomatică, în urma scandalului provocat de Romulus Mailat. După dis­cuţia de atunci a liderului Argint cu ministrul Adrian Cio­roianu şi după ce “l-a iertat” pe premierul Călin Popescu Tăriceanu, întin­zându-i mâna prieteneşte în faţa presei, s-a cerut demisia minis­trului român de Externe, iar auto­rităţile române au fost acuzate că “se bat pe burtă” cu un infractor urmărit de Interpol. Argint fusese condamnat în România în anul 2002 de Tribunalul Vran­cea. Pedeapsa hotărâtă de instanţă a fost de trei ani şi şase luni de în­chi­soare. Dar a reuşit să fugă din ţară şi a obţinut statut de refugiat în Italia, devenind liderul romilor. Reţinut în Italia, Argint a fost dat în urmărire prin Interpol în 2002, dar a scăpat încă o dată, pentru că avocatul său a invocat motive entice.

  • Despre baza de date

Centrul de Documentare ISPMN a iniţiat un proiect de monitorizare a presei pe tematica reprezentării minorităţilor naţionale. În cadrul proiectului sunt monitorizate versiunile online ale mai multor cotidiane naţionale, atât în limba română cât şi în limba maghiară.

În munca de colectare a materialelor beneficiem de aportul unui grup de studenţi ai Universităţii Babeş-Bolyai, Facultatea de Sociologie şi Asistenţă Socială, fapt ce ne oferă posibilitatea unei dezvoltări continue a bazei noastre de date.

Proiectul de monitorizare a presei doreşte să ofere celor interesaţi, posibilitatea de utilizare a acestei baze de date  în viitoare analize.